onsdag 29 juni 2011

Vaniljbullkaka

Ja, degen blev ett par bullar. Eller ja, det blev en bullkaka som den så fint kallades.
Bullar är roligt att baka då man kan smaksätta dom med lite vad man känner för.
Kanel, vanilj, blåbär, kardemumma och idag fick det bli en vanilj variant.

Till en bullkaka eller 10-12 bullar.

2,5 dl mjölk
25 g jäst
7 dl (420 g) vetemjöl eller
vetemjöl special
 1 krm salt 
0,5 dl strösocker
1 tsk mald eller stött
kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
100g smör, rumsvarmt
1,5dl marsanpulver
1dl florsocker
ägg, till pensling
pärlsocker, till garnering

Värm mjölken fingervarm. Smula jästen och häll på mjölken. Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma och vänd ner i mjölkblandningen. Blanda i klickar av smör och arbeta ihop degen, minst 5 min med maskin dubbla om du använder dig av handkraft.
Låt jäsa i 40min under duk.
Blanda ihop smör, marsanpulver och florsocker till en kräm.
Kavla ut degen till en rektangel och  bred ut krämen. Rullar ihop och dela i 10-12 bitar. 
Lägg bitarna i en form med löstagbar botten och jäs i yttligare 40 min.
Pensla med ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i nedredelen av ugnen i 15-20min, 200grader.

Avnjutes med ett stort glas kall mjölk!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar