måndag 18 juli 2011

Hallontårta

Oj det blev många tårtor denna helgen.
Härliga Müller fyllde 25år och det var ju tvunget att firas. Hallon var önskat och så fick det bli.

Bakade en hallonsockerkaka som jag delade och mellan hade jag marsánkräm och hallongrädde.

Hallonsockerkaka:
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl grädde (eller mjölk) 
2 dl frysta eller färska hallon

Sätt på ugnen 175 grader. Smörj och bröa formen. Rör smör och socker pösigt med elvisp (eller för hand), tillsätt ett ägg i taget. Smeten kan nu bli lite grynig - men den fixar till sig när mjölet kommer i. Rör ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker och till sist grädden. Häll i formen och strö hallonen över.
Grädda nertill i ugnen ca 45 - 50 min. Prova med sticka. Låt svalna något i formen innan den stjälps upp.

Hallongrädde:
1 dl frysta hallon
1/2 dl florsocker
2 dl hårt vispad grädde

Koka snabbt upp hallonen och florsockret. Sila/tryck genom en sil så fröna försvinner. Låt kallna. 
När hallonsåsen är kall blanda ihop med grädden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar